4 Jenis Laporan Audit

Bagi sesetengah pengarah syarikat yang telah beberapa tahun menjalankan perniagaan, mungkin ‘familiar’ dengan jenis-jenis laporan audit. Namun bagi yang pertama kali mendengar perkataan ini, admin ingin berkongsi berkenaan 4 jenis laporan audit yang biasa dikeluarkan oleh auditor setelah kerja-kerja pengauditan dilakukan.

1.Pernyataan tanpa syarat

Selalunya dipanggil pendapat yang bersih, pendapat yang tidak memenuhi syarat adalah laporan audit yang dikeluarkan apabila seorang juruaudit menentukan bahawa setiap rekod kewangan yang disediakan oleh perniagaan kecil bebas dari sebarang salah nyata.

Di samping itu, pendapat yang tidak layak menunjukkan bahawa rekod kewangan telah dikekalkan selaras dengan piawaian yang dikenali sebagai Prinsip Perakaunan Umum yang Diterima (GAAP). Ini adalah jenis laporan terbaik yang boleh diterima oleh perniagaan. Lazimnya, laporan yang tidak lengkap mengandungi tajuk yang merangkumi perkataan “bebas.”

Ini dilakukan untuk menggambarkan bahawa ia telah disediakan oleh pihak ketiga yang tidak berat sebelah. Tajuknya diikuti oleh badan utama. Terdiri daripada tiga ayat, badan utama menyoroti tanggungjawab juruaudit, tujuan audit dan penemuan juruaudit. Juruaudit menandatangani dan tarikh dokumen itu, termasuk alamatnya.

2.Pernyataan bersyarat

Dalam keadaan apabila rekod kewangan syarikat tidak dikekalkan mengikut GAAP tetapi tiada salah nyata dikenal pasti, seorang juruaudit akan mengeluarkan pendapat yang berkelayakan.

Penulisan pendapat yang berkelayakan amat serupa dengan pendapat yang tidak layak. Walau bagaimanapun, pendapat yang berkelayakan akan memasukkan perenggan tambahan yang menyoroti sebab mengapa laporan audit tidak layak.

3.Pendapat yang bertentangan

Laporan kewangan yang paling teruk yang boleh dikeluarkan untuk perniagaan adalah pendapat yang buruk. Ini menunjukkan bahawa rekod kewangan syarikat tidak mematuhi GAAP. Di samping itu, rekod kewangan yang disediakan oleh perniagaan telah terlalu salah diwakili.

Walaupun ini mungkin disebabkan oleh kesilapan, ia sering menunjukkan penipuan. Apabila laporan jenis ini dikeluarkan, syarikat mesti membetulkan penyata kewangannya dan membuatnya diaudit semula, kerana para pelabur, pemberi pinjaman dan pihak pemohon lain pada umumnya tidak menerimanya.

4.Penolakan Pendapat

Pada beberapa ketika, seorang juruaudit tidak dapat melengkapkan laporan audit yang tepat. Ini mungkin berlaku untuk pelbagai sebab, seperti ketiadaan rekod kewangan yang sesuai. Apabila ini berlaku, juruaudit mengeluarkan penafian atau penolakan pendapat, menyatakan bahawa pendapat status kewangan syarikat boleh tidak ditentukan.

Ada soalan? Tinggalkan soalan anda diruangan komen dibawah.

SMARTRICH Corporate Services Sdn. Bhd.
(975102-T)
 

HQ

No. 60-LG,

Jalan Setia Perdana BB U13/BB,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
 

BRANCH

29-3F, FLOOR 3,

Jalan Setia Perdana BA U13/BA,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Email :
Phone Number :
☏ Office : 03 - 3359 0996
✆ Phone : 019 - 605 3938
FOLLOW US
Update 
Share This

Share This

Share this post with your friends!