Menjadi usahawan yang berjaya bukanlah mudah. Kerana dalam dunia perniagaan mempunyai banyak rintangan dan risiko yang tersendiri. Jika seorang usahawan itu melihat seorang usahawan yang sudah berjaya dan cuba untuk menirunya, nescaya perniagaan anda tidak akan maju seperti usahawan yang anda cuba untuk mengikut jejak langkahnya.

Kerana jika anda meneliti seorang usahawan yang berjaya anda boleh lihat zaman gelap seseorang usahawan tersebut. Anda perlu mengkaji lebih dalam tentang zaman lampau usahawan yang anda ingin contohi. Jika anda mengkaji ataupun bertanya mesti anda terperanjat bahawa usahawan tersebut sebelum berjaya mereka pernah membuka banyak perniagaan tetapi gagal, kegagalan tersebut yang memberikan pengajaran dan pengalaman sehingga mereka berjaya.

Admin mengambil contoh Sir Richard Branson yang membangunkan jenama Virgin dan mempunyai lebih 400 buah syarikat dan mempunyai pelbagai industri yang berbeza seperti:

  • Virgin Money (Perbankan)
  • Virgin Records (Syarikat Rakaman)
  • Virgin Mobile (Telekomunikasi)

 

Kata-Kata yang diguna pakai untuk menjadi teladan kepada usahawan lain adalah:-

” If you haven’t failed yet, you haven’t been in the business long enough..

 РSir Richard Branson

Sir Richard Branson telah menjalankan banyak perniagaan yang tidak menguntungkan tetapi Sir Richard Branson tidak mengalah dan terus mencari peluang dan membuat perniagaan yang lain di sini ada 4 perniagaan yang pernah dijalankan dan gagal.

 

1.Virgin Cola

 

Virgin Cola adalah kegagalan Sir Richard Branson yang terbesar dan juga Sir Richard Branson juga tidak akan melupakan sama sekali.

Sir Richard Branson cuba untuk membuka satu perniagaan seperti syarikat-syarikat yang ternama tetapi malangnya syarikat-syarikat besar sudah pun menjatuhkan Virgin Cola dan juga rasa Virgin Cola sama seperti  dari pada situ Sir Richard Branson mendapat pengajaran bahawa jangan memandang rendah bahawa syarikat yang besar tidak akan memeperdulikan dan jika produk yang dihasilkan tiada keunikan produk tersebut tidak akan mendapat sambutan hangat.

 

2. Virgin Express

 

Virgin Express bermula pada tahun 1996 di Brussels. Virgin Express merupakan syarikat penerbangan dengan tambang yang murah dan ketika itu syarikat ini cuba untuk bersaing dengan syarikat EasyJet.

Namun begitu, Syarikat ini tidak dapat untung menampung perbelanjaan dan juga telah mengalami kerugian, Syarikat Virgin Express terpaksa ditutup pada tahun 2006 dan kini ditukar nama kepada Brussels Airline.

Klik sini untuk dapatkan servis perakaunan syarikat, setiausaha syarikat, percukaian dan SST.

3. Virgin Bride

 

Virgin Bride dilancarkan pada tahun yang sama Virgin Express iaitu 1996. Virgin Bride menawarkan pakaian-pakaian pengantin malah Sir Richard Branson adalah model untuk pakaian pengantin.

Namun perniagaan Virgin Bride tidak dapat keuntungan kerana persaingan yang kompetitf dengan syarikat pakaian pengantin yang lain. Perniagaan ini terpaksa ditutup pada tahun 2007 akibat kerugian yang besar.

 

4. Virgin Vie

 

Virgin Vie ini merupakan jenama yang menjual barang-barang komestik secara online dari rumah ke rumah. Tetapi perniagaan tersebut tidak dapat sambutan hangat dan kini telah ditukar nama kepada ” Virgin Vie At Home” dan cara jualan juga ditukar secara langsung.

Ini antara faktor kegagalan usahawan yang kini sudah pun menjadi Billionnaire dan menjadi salah seorang tokoh usahawan dalam dunia perniagaan. Untuk menjadi usahawan yang berjaya jangan dilihat akan kejayaannya tetapi lihatlah pada kegagalan yang mereka sudah lalui.

Share This

Share This

Share this post with your friends!