4 Sebab Pentingnya Akaun Untuk Usahawan, Peniaga Dan Syarikat.

Perakaunan amat penting baki usahawan, peniaga dan juga syarikat. Tidak kiralah perniagaaan tersebut hanya kecil-kecilan ataupun besar.

Dengan akaun sesebuah syarikat atau usahwan dapat mengetahui segala kewangan untung dan rugi dalam sebuah perniagaan. Sebahagian usahawan yang tidak merekodkan segala urus niaga hanya akan menganggarkan sahaja keuntungan atau rugi sesebuah perniagaan. Malah ada usahawan yang tidak tahu sama ada perniagaan mereka untung mahupun rugi.

Di sini ada 4 sebab kenapa akaun penting untuk usahawan, peniaga dan syarikat.

1. Alat Pengukur.

Apabila akaun telah lengkap dibuat samada oleh pekerja berkelulusan jaminan perakaunan atau pihak kerja seperti SMARTRICH, akaun tersebut boleh menjadi alat pengukur untuk menentukan perniagaan yang dijalankan selama ini samada untung atau rugi.

Bagaimana Caranya? Melalui laporan-laporan perakaunan seperti “Balance Sheet” ( Penyata Kunci Kira-Kira ), “Income Statement” ( Penyata Untung Rugi ), “Trial Balance” ( Imbangan Duga ) dari beberapa laporan lain yang admin akan kongsikan kemudian, suatu ukuran yang menyatakan tahap prestasi tahunan syarikat dan perniagaan dapat diketahui.

2. Dokumen Penting Bagi Mendapatkan Kelulusan Pinjaman.

Akaun yang lengkap merupakan dokumen utama yang akan diminta oleh pegawai bank apabila kita ingin membuat pinjaman daripada mana-mana institusi perbankan samada Bank Tempatan (CIMB, MAYBANK, PUBLIC BANK ) atau institusi  lain seperti MARA, TEKUN, MBSB, PNB dan sebagainya.

3. Cukai Dan Audit.

Semua rekod-rekod perakaunan syarikat perlu disimpan selama 7 tahun perakaunan. Ianya juga diperlukan bagi memudahkan urusan pengiraan cukai dan pengauditan.

Malah ianya perlu dihantar ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia ( SSM ) pada setiap tahun.

4. Rancangan Masa Depan.

Akaun yang telah lengkap menjadi pengukur prestasi pada tahun tersebut di samping menjadi garis panduan untuk rancangan masa hadapan sesuatu perniagaan.

Contohnya jika seorang usahawan ingin mengeluarkan produk baru, maka rekod-rekod lampau kos-kos yang terlibat perlu dirujuk bagi mendapatkan gambaran kos yang terlibat.

 

SMARTRICH Corporate Services Sdn. Bhd.
(975102-T)
 

HQ

No. 60-LG,

Jalan Setia Perdana BB U13/BB,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
 

BRANCH

29-3F, FLOOR 3,

Jalan Setia Perdana BA U13/BA,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Email :
Phone Number :
☏ Office : 03 - 3359 0996
✆ Phone : 019 - 605 3938
FOLLOW US
Update 
Share This

Share This

Share this post with your friends!