3 Kesalahan Yang Membawa Kepada Audit Cukai

Pengauditan dilakukan mengikut piawaian, yang bermaksud bahawa laporan audit dikehendaki mempunyai format dan garis besar yang tertentu. Laporan harus melibatkan penyampaian hasil kerja dalam bentuk yang lengkap.

Membuat beberapa kesilapan semasa menyediakan laporan boleh mencetuskan audit dan kedudukan cukai. Terdapat beberapa kesilapan biasa yang akan menyebabkan audit cukai.

1.Gagal melaporkan pendapatan.

Bagi sesetengah peniaga, lazimnya ingin membayar cukai yang paling minimum. Atas sebab itu mereka bertindak untuk tidak melaporkan sebahagian pendapatan yang dirasakan boleh disorokkan.

Namun, jika pihak lembaga hasil dapat mengesan sesuatu yang pelik terhadap akaun tersebut, maka akan menjurus kepada audit cukai.

2.Mengambil terlalu banyak potongan untuk caruman amal.

Sesetengah usahawan ingin melakukan sumbangan amal untuk tujuan tanggungjawab sosial korporat (Corporate Social Responsibility) mereka untuk tujuan cukai. Dengan potongan terlalu tinggi untuk sumbangan amal akan membawa anda disyaki berbohong untuk mengurangkan potongan cukai.

3.Tiada bukti atau dokumen untuk rekod.

Untuk mengelakkan diri daripada audit cukai dan apa-apa tindakan yang akan diambil, anda harus menyimpan resit atau mana-mana dokumen yang berkaitan dengan perniagaan dan transaksi anda. Dokumen ini penting untuk kerja audit dan boleh bertindak sebagai bukti untuk laporan anda.

Sebagai kesimpulan, untuk mengelakkan audit cukai, anda harus mendapatkan nasihat cukai profesional seperti ” SMARTRICH “ untuk menjaga reputasi syarikat anda.

Ditekankan bahawa, mempunyai seorang profesional seperti  cukai untuk menyediakan pulangan anda sebagai kos ini boleh menjadi jauh lebih rendah daripada kos mempertahankan diri dalam audit cukai.

Have a question?

Fields marked with an * are required

5 + 1 =

HOME     |     ABOUT US     |     CONTACT US     |     SITE MAPS     |     DISCLAIMER

Hotline

019-6053938
03- 3341 2682 ( Office Klang Sentral )
03- 3358 3914 ( Office Klang Sentral )

Address

HQ
No. 15-1, Jalan Klang Sentral 10/KU5, Taman Klang Sentral, KLANG SENTRAL, 41050 Klang, Selangor Darul Ehsan

SETIA ALAM
No. 60-G, Jalan Setia Perdana BB U13/BB, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

PENAFIAN : SMARTRICH Corporate Services Sdn. Bhd. (975102-T) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam halaman ini. Paparan terbaik menggunakan Google Chrome Terkini & Mozilla Firefox versi 3 resolusi 1024 x 768

Copyright 2017 Corporate Centre @ KLANG SENTRAL SMARTRICH Corporate Services Sdn. Bhd. (975102-T)

Share This

Share This

Share this post with your friends!