3 Kesalahan Yang Membawa Kepada Audit Cukai

Pengauditan dilakukan mengikut piawaian, yang bermaksud bahawa laporan audit dikehendaki mempunyai format dan garis besar yang tertentu. Laporan harus melibatkan penyampaian hasil kerja dalam bentuk yang lengkap.

Membuat beberapa kesilapan semasa menyediakan laporan boleh mencetuskan audit dan kedudukan cukai. Terdapat beberapa kesilapan biasa yang akan menyebabkan audit cukai.

1.Gagal melaporkan pendapatan.

Bagi sesetengah peniaga, lazimnya ingin membayar cukai yang paling minimum. Atas sebab itu mereka bertindak untuk tidak melaporkan sebahagian pendapatan yang dirasakan boleh disorokkan.

Namun, jika pihak lembaga hasil dapat mengesan sesuatu yang pelik terhadap akaun tersebut, maka akan menjurus kepada audit cukai.

2.Mengambil terlalu banyak potongan untuk caruman amal.

Sesetengah usahawan ingin melakukan sumbangan amal untuk tujuan tanggungjawab sosial korporat (Corporate Social Responsibility) mereka untuk tujuan cukai. Dengan potongan terlalu tinggi untuk sumbangan amal akan membawa anda disyaki berbohong untuk mengurangkan potongan cukai.

3.Tiada bukti atau dokumen untuk rekod.

Untuk mengelakkan diri daripada audit cukai dan apa-apa tindakan yang akan diambil, anda harus menyimpan resit atau mana-mana dokumen yang berkaitan dengan perniagaan dan transaksi anda. Dokumen ini penting untuk kerja audit dan boleh bertindak sebagai bukti untuk laporan anda.

Sebagai kesimpulan, untuk mengelakkan audit cukai, anda harus mendapatkan nasihat cukai profesional seperti ” SMARTRICH “ untuk menjaga reputasi syarikat anda.

Ditekankan bahawa, mempunyai seorang profesional seperti  cukai untuk menyediakan pulangan anda sebagai kos ini boleh menjadi jauh lebih rendah daripada kos mempertahankan diri dalam audit cukai.

SMARTRICH Corporate Services Sdn. Bhd.
(975102-T)
 

HQ

No. 60-LG,

Jalan Setia Perdana BB U13/BB,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
 

BRANCH

29-3F, FLOOR 3,

Jalan Setia Perdana BA U13/BA,
Setia Alam,
40170 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Email :
Phone Number :
☏ Office : 03 - 3359 0996
✆ Phone : 019 - 605 3938
FOLLOW US
Update 
Share This

Share This

Share this post with your friends!